Pia Kousa

Pia Kousan valokuvapohjaisin menetelmin toteutetut teokset saavat kimmokkeensa media-arkeologiasta, optisten keksintöjen, filosofisten lelujen, panoraamaesitysten, tirkistyskaappien ja stereoskooppien kukoistuskaudelta. Näissä keksinnöissä yhdistyivät usein tiede, tutkimus ja viihde, katsomisen rajojen ja esittämisen käytänteiden laajentuminen, tieteelliset havainnot näköaistista ja aivojen toiminnasta sekä toisaalta viihdyttävän näköhavaintoon pohjautuvan optisen harhan hyödyntäminen.

Kousan teoksissa varhaisesta mediakulttuurista lainatut keksinnöt ja arkaainen 3D-teknologia sekoittuvat ja kerrostuvat nykyajan kuvan toisintamisen menetelmiin. Kuva-aiheet liikkuvat kaksi- ja kolmiulotteisuuden välillä ja muuntuvat useista kuvakerroksista koostuvissa teoksissa pinnasta tilallisiksi.

Bio:

Pia Kousa (s. 1977) on Espoossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Kousa on valmistunut kuvataiteilijaksi (AMK) Lahden Taideinstituutista sekä kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2008. Hän toimii opettajana Pekka Halosen akatemiassa Tuusulassa. Kousa on pohtinut teoksissaan erityisesti kolmiulotteista kuvaa sekä valokuvan, illuusion ja jäljittelyn suhdetta. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa sekä myös ulkomailla.

Sarjasta Näkemisen vaikeus
2019, 64 x 42,5 x 11 cm, pigmenttimustevedokset filmille, pleksi