Näyttely

KOHTUUS – YHTEYS – TASA-ARVO
27.6.–29.8.2020
entinen Kauppakeskus Linna
Raatihuoneenkatu 14, Hämeenlinna

Kuraattorit: kuvanveistäjä Maija Helasvuo ja kuvataiteilija Marja Bonada (Wales).

Marja Bonada, Katie Cyfenw, Datamosh (Paul Jones and Guy Mayman), Penny Hallas, Jenni Kalsola, Mika Karhu, Tapani Kokko, Riitta Kopra, Olli Larjo, Catherine Lorent , Sampo Malin, Tom Meilleur, Tiina Nevalainen, Pilvi Ojala & Anni Paunila, Jonathan Powell, Jussi Pyky, Aarno Rankka & Jyrki Riekki, Antti-Ville Reinikainen, Simo Ripatti, Jasmine Roberts, Niina Räty, Ilkka Sariola, Stoll & Wachall, Juha Sääski, Berit Talpsepp-Jaanisoo, Nora Tapper, Anssi Taulu, Pauliina Turakka-Purhonen, Anniina Vainionpää, Veronika Witte

Ihmiskunnan historiassa on havaittavissa kestoltaan erilaisia aika-ikkunoita. Maalaustaide tai vaikkapa metsästys, joiden ajoittain väitetään kuolleen, näyttävät olevan oleellinen ja sittenkin pysyvä osa ihmisen kokemus ja selviytymismaailmaa. Toisaalta ennen näkemättömän vaurauden Suomeen luonut metsäteollisuus muodostaa tänä päivänä vain parin prosentin osuuden työllisyydestämme. Voi olla, että tulevaisuudessa ilmaston muutoksen muuttaessa rajusti elinympäristöämme metsää on järkevämpi kasvattaa ja säästää kuin kaataa ja massoittain käyttää.

Ikuisilta tuntuvat asiat saattavat siis hyvin nopeasti murentua ja muuttua. Aika-ikkunat jäävät paljon oletettua lyhyemmiksi ja ilmiöt joiden ennustamme loppuvan jäävät pysyviksi.

Valistuksen vapaus, veljeys, tasa-arvo on vahvasti yhteydessä individualismin kehitykseen, joka johti kulutusyhteiskuntaan ja siten myös tavaratalojen, ostoskeskusten ja shoppailun maailmaan. Viimeistään ilmastonmuutoksen myötä tätä kehitystä ja käytösmallia tulisi tarkastella uudestaan. Ostoskeskuksia rakennetaan ennätysmäärin lisää ja samaan aikaan juuri niistä vapautuu tilaa muuhun käyttöön. Taiteilijat ottivat käyttöönsä tyhjentyneet tehdasrakennukset, onko nyt tyhjentyneiden ostoskeskusten vuoro?

Ostamiseen ja kuluttamiseen on liittynyt paljon myös sosiaalisuuden ja yhdessäolon tapoja ja tottumuksia. Miten olla yhdessä? Kuinka kommunikoida? Miten selviytyä tylsyyden ja olemassaolon ahdistuksen kanssa? Kuinka voimme rentoutua ja pitää hauskaa? Onko kulutuksen tasa-arvo tasa-arvoa?

Maija Helasvuo, Kuvanveistäjä, KuM
Marja Bonada, Kuvataiteilija, KuM