TIEDOTE

Ars-Häme ry:n kesänäyttely
NÄYTTÄMÖ 2022

 

nykykuvataidetta hallinnon huoneissa

Ars-Häme ry:n vuoden 2022 kesänäyttely rakentuu Hämeen Lääninhallituksen vanhaan päärakennukseen Hämeenlinnan torille. Näyttämö 2022 esittää nykykuvataiteen teoksia osana historiallista hallintokiinteistöä ja avaa ensimmäistä kertaa rakennuksen ovet suurelle yleisölle. Rakennus toimii näyttämönä teoksien ja arkkitehtuurin keskustelulle samaan aikaan kun kuvataide toimii estradina empirerakennuksen esilletulolle.

 

Lääninhallituksen vanha päärakennus valmistui vuonna 1836 ja sen on suunnitellut C.L. Engel. Kiinteistön pihasiipi ja porraskäytävät valmistuivat 1846-1898 (Caween, Dahlström, Lindqvist). Engelin kädenjälki suomalaisessa kaupunkiarkkitehtuurissa on mittava. Valtio toimeksiantajanaan hän suunnitteli rakennuksia eri puolille Suomea ja etsi julkisille rakennuksille arkkitehtonista identiteettiä. Hämeen lääninhallituksen taloa hän piti eräänlaisena normatiivisena lääninhallitus-rakennuksen prototyyppinä. Engelin aikana valtiojohtoisen rakentamisen suunnittelu alkoi muuttua rakennuksen toiminnan mukaiseksi. Vallan käytölle alettiin rakentaa toimintaan soveltuvia vallan näyttämöitä.

 

Näyttelyn kuratoivat TaM, valokuvataiteilija Aino Kannisto ja TaM, kuvataiteilija Salla Laurinolli. Näyttämö2022 levittäytyy lääninhallitusrakennuksen torinpuoleisen osan 3 kerrokseen sekä sisäpihan puolelle kääntyvään 2- kerroksiseen siipirakennusosaan. Näyttely on avoinna yleisölle 19.6. – 28.8.2022.

 

Ars-Hämeen taiteilijat on kuratoitu näyttelyyn hakemuksien perusteella ja mukaan on kutsuttu myös kuvataiteen kentän valtakunnallisia kärkinimiä. Suurin osa näyttelyn 28 taiteilijasta esittää näyttelyssä uusia, vanhan lääninhallitusrakennuksen ehdoilla syntyneitä tai siellä tapahtuvia teoksia.

 

Näyttämö 2022 taiteilijat: Komugi Ando, Elina Autio, Jesse Avdeikov, Susanne Gottberg, Maija Helasvuo, Ismo Hyvärinen, Mari Isotalo, Mika Karhu, Valtteri Kivelä, Jukka Korkeila, Leena Kursu, Niina Laitonen, Tuija Lampinen, Olli Larjo, Juha Laurikainen, Jemina Lindholm & Kaura Raudaskoski, Katja Luoto, Tiina Nevalainen, Pilvi Ojala, Paula Ollikainen, Katri Stenberg, Saimi Suikkanen, Eeva-Kaisa Takala, Anne Tamminen, Kari Vehosalo, Jarno Vesala, Hanna Vihriälä

 

2022 kesänäyttelyn yhteistyössä ovat mukana Ars-Häme ry, Hämeenlinnan kaupunki, Senaatti-kiinteistö, Museovirasto ja Hailuodon panimo. Yhteistyön ansiosta poikkeukselliseen miljööseen syntyy myös kaupunkikulttuurin paikka, sillä Hämeenlinnan kaupunki tuottaa yhdessä kolmannen ja neljännen sektorin toimijoiden kanssa sisäpihalle pienimuotoista esitystoimintaa.

 

 

Laaninhallitus_6
Laaninhallitus_5